top of page
  • Writer's picturetanninenam

Daalioiden istutusta



Daaliat ja pionit, niitä ilman ei ole kesää ja kimppuja! Onneksi nämä kaksi puutarhan kuningatarta kukkivat eri aikaan ja upeaa kukkaloistoa on näin tarjolla koko kesän. Ensimmäiset daalian juurakot laitan multaan maaliskuussa, jotta ne ehtivät kukkaan jo heinäkuussa ja näin saan nauttia upeista kaunottarista heinäkuulta aina ensimmäisiin pakkasiin asti. Osa vanhemmista juurakoista on sellaisia, minkä nimiä en ole laittanut muistiin mutta nykyisin kirjaan kaikki istutukset huolella puutarhakirjaan, josta on mukava seurata miten pihan istutukset kasvavat, elävät ja vaihtuvat.


Daalioiden kasvattaminen on mielestäni melko helppoa: keväällä ruukkuun, tasaista mutta ei runsasta kastelua, kesän lähestyessä lannoitusta ja sitten kun maa on lämmennyt, istutan osan kukkapenkkeihin, osan jätän ruukkuihin terassille. Lannoittelen pihan kasveja, ja siinä samassa daalioita tasaisen epäsäännöllisesti ja huolettomasti, mutta siitä huolimatta ne ilahduttavat joka vuosi upealla olemuksellaan. Syksyllä, kun ensipakkanen puraisee, daaliat ottavat siipeensä ja keräilen juurakot kuivamaan, jonka jälkeen asettelen ne väljästi pahvilaatikkoon turvekerroksen alle ja vien maakellariin talvehtimaan. Nykyään jopa muistan nimetä juurakot tarkasti, jotta saan seuraavana kesänä tehtyä huolitellumpia istutuksia sävymaailmat huomioiden. Lempidaalioitani ovat mm. Cafè Au Lait -lautasdaaliat, mitä löytyy erilaisissa sävyissä. Ne ovat hurjan näyttäviä kimpuissa ja yksittäisinäkin maljakossa - sekä tietysti siellä kukkamaassa metrin korkuisina puskina, joiden kukat kasvavat nimensä mukaisesti lautasen kokoisiksi.


Näiden jättidaalioiden ohessa kokeilen aina myös jotain uusia tuttavuuksia ja tänä keväänä ostoskorista on löytynyt mm. Kaulusdaalia 'Teesbrook Audrey', pallodaaliat 'Wizard of Oz', 'Boom Boom White' ja 'Linda's Baby'.

Enimmäkseen tilailen Daalian juurakoita nykyisin verkkokaupoista, missä valikoima on kuin karkkikaupassa. Yksi suosikeistani on Farmer Grazy ja uusin tuttavuus Kukkamaailma - mutta kannattaa selailla useampiakin sivustoja, sillä valikoimat ja saatavuus vaihtelevat hurjasti. Aika istutuksesta kukintaan tuntuu aina ikuisuudelta, mutta onneksi muista kukkivista saa nauttia jo aiemmin. Tähän aikaan keväästä, kun omalla pihalla ei ole vielä väristä häivähdystäkään, saan pientä lohtua ja iloa kun poikkean kotimatkalla paikallisen puutarhamyymälän kautta hakemaa kauden kukkasia, kuten tulppaaneja maljakkoon. Niissä tosin en iloittele väreillä - maljakossa tulppaanin väri on valkoinen.




7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page