top of page
  • Writer's picturetanninenam

Siivouspäivä






Sunnuntaipäivä vierähtää yleensä aina pihapuuhissa, heti kun niihin pääsee talven jälkeen käsiksi. Ja kevään alkuun tietysti tekemiset on aloitettava luuta kädessä, jotta talven jäljet saadaan pyyhittyä pois.


Työt aloitan tärkeimmästä, eli kasvihuoneesta, jotta uudet kasvit saadaan kannettua sinne heti kun lämpötilat sallii. Meidän pihan kasvihuone on rakennettu terassin päälle, jotta se on lähellä muita keskeisiä toimintoja ja näkyvällä paikalla. Terassi pohjana on ollut toimiva ratkaisu, ja yhden syistä muistaa näin siivouspäivänä kun mullan jäänteet ja roskat saa osittain lakaistua lautojen välistä alas. Kesän helteet on toinen kohta missä hyöty tulee ilmi, sillä kasvihuone hengittää hyvin myös alakautta ja kuumina aikoina ilma virtaa riittävästi, sillä terassin laudoituksesta maahan on tässä kohtaa väliä noin puolimetriä.



Kasvihuoneeseen ja pihan toiseen lempipaikkaan, eli "kesämökkiin" keräilen kaikkea vanhaa ja vanhalta näyttävää. Keräily sai alkunsa siitä, kun lapsuuden mökiltä tutut esineet kulkeutuivat mökin myymisen jälkeen meille kotiin, eivätkö sopineet sinne. Osa tavaroista on siis tunnearvoltaan tärkeitä, osa kivoja löytöjä kirppiksiltä ja sisustus- tai puutarhamyymälöistä ympäri Suomea ja vähän maailmaltakin.



Osa vanhoista tavaroista on vielä pienestä ruostepinnastaan huolimatta aktiivisessa käytössä, kuten nämä ehkä jo antiikkiset, äitini ja hänenkin äitinsä vanhat sakset. Ei niillä mitään suurempaa leikkuutyötä pysty tekemään mutta ovat pienimuotoisissa hommissa, kuten kesäkukkien keräilyssä aina apuna ja tuplaa nautinnon kun lempipuuhassa kulkee myös muistoja mukana.




Urakan jälkeen kasvihuone on nyt ikkunoiden pesua vaille valmis ottamaan vastaan uudet asukkaansa - jotain pientä sinne oli kiikutettava heti. Sipulin alkuja tuli esikasvatettua taas määräänsä enemmän ja osa muutti viileää ilmaa uhaten jo sisältä pois. Huomenna myös ämpäriperunat saavat asettua suoraan kasvihuoneen suojiin .




Samalla kun siivoilin, tapahtui pihalla muutakin: tuli paloi niin grillissä kuin "juhannuskokossakin" ja päästiin jo osasta risuja eroon. Mutta voi tuota lehtien määrää, niiden kimppuun ei vielä vähään aikaan pääse märkyydestä johtuen - ja onhan sitä luntakin vielä paikoitellen. Nykyisin pyrin välttämään haravointia ja pääosa pihan viimeistelystä hoituu lehtipuhaltimella.


Päivän päätteeksi on mahtava vetäytyä pihamökin lämpöön, sytyttää takka, nauttia grillissä valmistuneista herkuista ja lajitella jäljellä olevat kasvien siemenet. Tämän päivän ToDo -listalle jäi vielä yliviivattavaa, mutta kyllä ne ehtii huomennakin hoitaa - tai ensi

viikonloppuna, riippuu mikä fiilis.




7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page