top of page
  • Writer's picturetanninenam

Maata näkyvissä




Yritämme kasvatella vähän kaikenlaista täällä 3 vyöhykkeen tietämillä, eli ei missään napapiirin tuntumassa, mutta pihamme on ikävästi jonkinlainen lumimagneetti. Joka talvi, jos lunta on, tuntuu että meidän pihalle sitä sataa eniten ja keväällä tämä puutarha on valkoinen vielä pitkään vaikka ympärillä melkein jo vihertää.


Nyt aurinkoisten ja sateisten päivien vaihdellen vuoroaan, on vihdoinkin täälläkin maata näkyvissä - ainakin osittain ja sama jokavuotinen ihmetys luonnon kasvuvoimasta saa alkaa! Vaikka osa kukkapenkeistä on vielä osittain lumen alla, sinnikkäimmät yksilöt puskevat jo upeina esiin. Nämä vasta kasvuunsa lähteneet kukat ja hyötykasvit ovat nyt melkein kauneimmillaan, ainakin tämän puutarhahullun mielestä. Meillä krokusten jälkeen pintaan puskee yleensä, osittain kasvupaikasta johtuen upeat Alliumit eli laukat.



Myös hyötypuutarhassa näkyy jo elämisen merkkejä kun monivuotiset mintut ja viinisuolaheinät kurkottelevat näkyviin. Minttu on meillä kovassa käytössä keittiössä ja sitä kyllä riittää kahdesta lavakauluksesta omien tarpeiden lisäksi myös ravintolamme lautasille - ja pakkaseen. Mitä enemmän minttua kesän mittaa leikkaa, sitä voimakkaammin se kasvaa ja sitä paremmin se voi. Minttu on helppohoitoinen yrtti, jota on miltei mahdoton tappaa ja se leviää ympäristöönsä voimakkaasti. Siksi kasvatamme nämä himokasvajat lavakauluksiin rajattuina, jotta muillekin herkuille jää elintilaa.



Yrttitarhamme sijaitsee omana alueenaan autotallin seinustan vieressä tuulelta suojassa ja hyvin aurinkoisessa paikassa, missä kasveilla on suotuisat olosuhteet kasvaa. Toisinaan olemme kokeilleet laittaa yrttitarhaan myös muita hyötykasveja, kuten avomaankurkkuja, mutta ne eivät viihdy liian kovassa paahteessa ja kantapään kautta oppineena istuttelimme kurkut taas seuraavana vuonna kasvihuoneen taakse, missä on niin ikään suojaisaa muttei paahteista. Aika monet kasvikokeilut on tehty samalla kaavalla, testaten ja oppien. Ehkä viisaampi ottaisi etukäteen enemmän selvää mutta meidän puutarhaelämään mahtuu mukaan luonnetta ja spontaaneja kokeiluja.



Myös raparperit puskevat läpi heti kun lumi hieman sulaa. Onneksemme tontilla oli valmiina upea raparperipuska kun tänne viisi vuotta sitten muutimme, sillä nämä vanhat maatiaiset ovat järjettömän tuottoisia ja kasvavat valtaviksi pienessä hetkessä. Raparperi meillä myös kovassa hyötykäytössä ja yksi lemppareista on raparperi-chilihilloke perinteisen raparperimehun ohella.

Viime kesänä teimme suuren urakana ja nimesimme miltei kaikki tontin koriste- ja hyötykasvit, jotta muistamme mitä mistäkin nousee taas esiin. Osa nimistä kirjoitettiin minikokoisiin saviruukkuihin ja niistä tuli aika kivan näköiset kukkamaan koristeet - ja ne säilyivät hyvin myös lumen alla teksteineen kaikkineen. Kirjoittamiseen käytimme pakkastussia, ihan sellaista tavallista mitä saa perus marketeistakin. Viime kesän urakan jälkeen puutarhassa vietettiin kuopuksen rippijuhlia ja vieraat kiertelivät ihastuksissaan lueskelemassa mitä missäkin kasvaa - urakka siis kannatti.



Vaikka osa pihasta on vielä tosiaan lumipeitteen alla, voi jo harjoittaa pientä ruukkuistutusta kukkapurkkeihin. Ensi viikkoon on luvattu vielä pakkasöitä mutta orvokit ja muratit onneksi kestävät sen ja kyllä pieni kukkaloisto tuo taas ihmeellisesti hymyn huulille ja piristää päivää.




Nyt vain toivomaan että aurinkoiset kelit jatkuvat taas ensi viikkoon luvatun takatalven jälkeen - ja sitä ennen on huomisen sunnuntain kunniaksi hyvä siivota kasvihuone ja istutella ämpäriperunat.




7 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page